2016. július 28., csütörtök

Fast fashion – milyen hatással vagy a világra, amikor új pólót veszel?





Mindenekelőtt szeretném előrebocsátani, hogy amikor erről a témáról beszélek, legtöbbször tagadást, vagy védekezési reakciót váltok ki az emberekből. Pedig nincs szándékomban támadni senkit sem. Azt azonban szeretném, ha mindannyian felelősebben tudnánk élni, magamat is beleértve. Ehhez pedig információra van szükségünk.

Azt már említettem, hogy a minimalizmus világába, bő fél éve, a kapszula ruhatár nyitott számomra ajtót. Abban az időben találkoztam egy filmmel, amiben bemutatják, hogyan működik a ruhaipar egy nagyon jelentős befolyással bíró része, a fast fashion ruhaóriások. (Pl. H&M, Zara, Adidas, C&A, Mango, Pull&Bear, GAP... estig sorolhatnánk.)
A fast fashion annyit tesz nyersfordításban: gyors divat. Gyors, mert gyorsan készül és gyorsan is cserélődik, mind a boltok polcain, mind a ruhásszekrényünkben. Ezek a cégek akár hétről hétre új termékekkel állnak elő, vágyat keltve a vásárlókban a legújabb, legdivatosabb darabok iránt. Ezzel arra ösztönöznek bennünket, hogy minél többet vásároljunk és cseréljük le ruháinkat. A gyorsaság mellett még két jellemzőt fontos kiemelnünk: az alacsony árat és a rossz minőséget.

Hogyan kerül a ruha az üzletekbe?

Az, hogy ilyen gyorsan, ilyen mennyiségben és nem utolsó sorban, ilyen árakon tudnak nekünk új ruhákat prezentálni a boltokban, nem csak a jó üzleti modellnek és a jól bejáratott disztribúciós csatornáknak köszönhető. A gyors és olcsó ruhák nem is olyan olcsóak, mint azt első látásra gondolnánk. Bár az igaz, hogy a költségek nagy része nem a mi pénztárcánkból kerül kifizetésre. Azt más emberek, a természeti környezetünk és ezáltal az utánunk következő generációk fizetik meg.
Szomorú, de a ruhagyártásban dolgozók tömegei (akik konkrétan a két kezükkel dolgoznak a ruháinkon) világszerte hatalmas nyomásnak, ki nem fizetett kényszer túlóráknak, veszélyes munkahelyi környezetnek (gondolj csak a Rana Plaza esetére) és egészségkárosító anyagoknak vannak kitéve. Mindezt elképzelhetetlenül alacsony fizetésért kell vállalniuk. Sokszor az első ránézésre megfelelő, tiszta, szabályos munkahelyeken is megfosztják az embereket alapvető munkavállalói jogaiktól, mindent feláldozva a profit oltárán. (Forrás: https://www.cleanclothes.org/issues)
Az alapanyagokat, részeket, végül a kész ruhadarabokat a világ különböző pontjain állítják elő, majd viszik tovább az üzletekbe. Ez hatalmas mértékű szállítással kapcsolatos környezeti terhelést jelent. Emellett a nagy volumenű termelés természetesen nagymértékű energiafelhasználással is jár. Nem beszélve arról, hogy maguk az anyagok, amiből a ruháink készülnek mennyi féle vegyszert tartalmazhatnak, akár a festés, akár az anyag származása miatt. (Ezek ránk is káros hatással vannak, amikor viseljük őket.) A gyapot termelése például, amiből a pamutot állítják elő, óriási mértékű vegyszerhasználattal jár, amely mind a termőföldre, mind a vele dolgozó emberekre végzetes hatással van. (Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/szinfalak-mogott-pamutpolo)

Mi történik vásárlás után?

A gyártók célja, hogy ruháinkra nem hosszú ideig megmaradó értékként, hanem eldobható, gyakran cserélendő dolgokként tekintsünk. És valóban, könnyebben és hamarabb dobjuk el az olcsó, tömeggyártott dolgokat, mint a szép, tartós, drága darabokat.
Azt a mennyiségű ruhát, amit manapság a fejlett országokban kidobunk (vagy pl. eladományozunk) egyszerűen nem tudják már hova tenni. Szó szerint. Hatalmas mennyiség kerül a szeméttelepekre, ezzel szennyezve a földet és a vizeket. És persze minél kevesebb a jó minőségű ruha, annál kevesebbet tudnak eladni belőlük a turkálókban is. A maradék pedig előbb utóbb szintén a szeméttelepen fog kikötni. (Forrás: http://www.npr.org/2016/04/08/473513620/what-happens-when-fashion-becomes-fast-disposable-and-cheap)

Nyilván ezekkel a problémákkal a ruhacégek is tisztában vannak. Van, aki tesz ellene, van, aki szeretne tenni ellene, van, aki mondja, hogy szeretne tenni ellen, és van, aki nem is mond semmit sem.

Egy gyors példa arra, hogyan (nem) kezelik a fenti problémákat a fast fashion ruhaóriások

A H&M elismeri a fent felsorolt problémák létezését és elkötelezte magát azok megszüntetése mellett. Azonban a tények azt mutatják, hogy bizony van még min dolgozniuk...
Egyik céljuk az elmúlt évre az volt, hogy összegyűjtsenek 1000 tonna ruhaneműt adományozás és újrafelhasználás céljából. Ezt el is érték. Ennyi ruhát a H&M 48 óra alatt gyárt le egyébként. Viszont egyelőre az anyagok újrafelhasználásának módja elég bonyolult és nem túl hatékony. Kb. 12 évbe telne nekik, amíg az 1000 tonnát újra tudnák hasznosítani.
Egyébként folyamatosan emelik az újrafelhasznált anyagok és a bio (azaz vegyszerek nélkül termelt) pamut arányát a termékeikben. Most 31%-nál járnak. (Ez 10%-kal több mint a múlt évben.)
Azonban lemaradtak a munkahelyi biztonság és az emberi jogok területén. A H&M egyetlen bangladesi beszállítója sem tesz eleget az alapvető épületbiztonsági standardoknak. Több mint 50%-uknál például nincsen elegendő vészkijárat. Egy beszámoló pedig gyermekmunkáról (szíriai bevándorlók gyermekei) ír a törökországi gyáraikban.
Tavaly a H&M 467 új üzletet nyitott világszerte. Azaz több mint napi egyet. Ebből nem nehéz levonni azt a következtetést, hogy nem tervezik a gyártási volumen csökkentését annak érdekében, hogy az esetleges minőségre, környezeti tényezőkre, fenntarthatóságra és munkásaik körülményeinek javítására tudjanak fókuszálni. (Forrás: http://projectjust.com/brand_hm/)

Te hogyan tekintesz a ruháidra?

Húsvét környékén anyukám szeret elvinni ruhát vásárolni. Azt mondja, gyerekkorukban ők mindig ekkor kaptak új ruhát. :) El tudod ezt képzelni? Egy évben egyszer. Mi bármikor bemehetünk a boltokba és akár már 1000-2000 Ft-ért vehetünk magunknak egy új, divatos darabot. Most gondold meg, milyen értéknek tekintenéd a ruháidat, ha egy évben egyszer vehetnél csak néhányat és mekkora értéket képviselnek az egyes darabok, amikből akár minden héten vehetsz magadnak?
Nyilván nem azt mondom, hogy akkor leszünk jó emberek, ha évi egyszer veszünk ruhát… Csak a játék kedvéért, képzeld el!
Mit szeretnél, milyen legyen az a húsvéti ruha? Én úgy képzelem, legyen szép, hozzám, az életvitelemhez tökéletesen illő, tartós darab. Most képzeld magad elé a legutoljára megvásárolt 2000 Ft-os ruhádat és tedd a szívedre a kezed: olyan ez, amit el tudsz képzelni, hogy 5, akár 10 év múlva is büszkén viseld? Én például igazán szeretem a Pull&Bear-ben vásárolt dolgaimat, szerintem nagyon szépek. De eszméletlenül hamar tönkremennek. Még én magam is meglepődöm rajta, milyen gyorsan. (Érdekes módon a H&M ruháim nagy része egész sokáig kitart. Van, ami 3-4 éve megvan.)
Ha ennél az analógiánál maradunk, akkor képzeld el, mi történik az anyukám gyerekkorában vett ruhával? Szeretjük, vigyázunk rá, évekig viseljük, talán még most is ott lóg a szekrényben. (Nekem tényleg van 1 pólóm, amit anyu 50 évvel ezelőtt kapott a nagymamámtól!)
És mi történik a másikkal? Hordjuk, szeretjük persze azt is, és ha szerencsénk van, 1 vagy 2 évig is kitart. Bár ahhoz nekünk is ki kell tartanunk mellette. Mind ismerünk olyan embereket, akik nem szívesen vesznek fel egy két éves ruhadarabot, főleg, ha az egy régen divatos, ma már feltűnően divatjamúlt valami.
A gyártó cég pedig nem bánja, ha hamar tönkremegy a ruha. És egyenesen arra hajt, hogy a tavalyi idén már ne legyen menő. Vegyél újat, dobd el a régit, még ha esetleg nem is ment tönkre.

Az okozott károkról nagyon sokat lehetne beszélni, de talán ennyivel már felkeltettem az érdeklődésedet. Remélem sikerült eléggé borús képet festenem ahhoz, hogy benned is elinduljon egy gondolat, ahogyan bennem is ez év elején.
Ha érdekelnek további részletek, nézd meg a True Cost című filmet. (Én Netflixen láttam, de biztosan máshol is hozzá lehet jutni.) Vagy egyszerűen csak keress rá a "fast fashion problémák"-ra vagy hasonló kulcsszavakra a Google-ön. Milliónyi cikkhez, tanulmányhoz fognak vezetni. Ha van kedved angolul megnézni néhány videót, Erin a My Green Closetben nagyon sok értékes információval szolgál a témáról.
Bevallom, én nem kifejezetten szeretek olvasni erről. Nem jó nyomorúságról, katasztrófákról, környezeti károkról hallani. Írni még inkább nehezemre esett rólunk, hidd el. De egy bizonyos pontig igenis tudni akartam erről és beszélni akarok róla. Annyira, hogy átérezhessem, nekem is tennem kell valamit, én is felelős vagyok.

Most itt hagylak kicsit ezekkel a gondolatokkal, nekem bizony idő kellett hozzá, hogy megemésszem őket. A következő bejegyzés arról szól majd, mi mit tehetünk mindennek fényében, hogy picit szebbek legyenek a mindennapjaink és a világ is. :)

Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése