2019. január 20., vasárnap

Újszülött (kapszula) ruhatár



A baba ruhatár összeállításának előkészületeiről már írtam korábban. Most szeretném megmutatni, hogy milyen is volt az újszülött kapszulánk.

Miből mennyi
- 7 rövid ujjú body
- 8 hosszú ujjú body
- 9 vékony pamut kezeslábas + 1 kicsit vastagabb frottír (utazáshoz, babakocsizáshoz)
- 2 hálózsák

Ebben a fiókban lakott az újszülött kapszula. Alig foglalt egy kis helyet  (baloldali oszlop és alsó sor).
Felül középen és jobboldalon a két nagy dobozban későbbi méretek voltak, csak itt tároltunk őket.

Méretek
Két méretet használtunk egyszerre. 52-es body-kat, amik születéskor egy picit még nagyok is voltak. Valamint túlnyomó többségében 62-es rugdalózókat, amik kifejezetten nagyok voltak a babóra az első időkben. Mindig fel kellett hajtani az ujjukat, de őt ez egyáltalán nem zavarta. Ráadásul nagyon cuki volt a picit nagyobb ruhákban. (Rugdalózóból a mai napig mindig eggyel nagyobb méretet veszek neki, mint amekkora a mérete, mert nagyon hamar kinövi őket, de így legalább két méreten át hordja ugyan azt a ruhát.)

Honnan származnak a ruhák
Egyrészt ismerősöktől kapott használt ruháink voltak, vannak a mai napig is. Ha pedig újat veszünk, a C&A-ban szoktunk OEKO-TEX tanúsítvánnyal rendelkező, leginkább biopamut darabokat választani.

Befolyásoló körülmények
A baba ruhatára, mint ahogy a miénk is, nagyon függ az időjárástól és attól, hogy milyen a gyerek maga. Ezt az újszülött kapszulát mi nyáron használtuk. Azaz nem kellett nagyon sok ruha az időjárás miatt. Eredetileg még kevesebbet akartunk egyébként, de őszintén szólva akkor még nem számoltunk a büfizős- és pelus balesetekkel, amik miatt egy nap akár többször is ruhát kell cserélni.

Időről időre változik a ruhatár, ahogy a baba is változik. Most például sokkal több ruhánk van, mint a kezdetekben. Egyrészt mert tél van így eleve több kell. Másrészt mert a pelus baleseteket már nagyjából kinőttük, de a büfisek sokkal nagyobb volumenűek tudnak lenni, ahogy egyre nagyobb mennyiséget eszik a baba (ha több megy be, több is tud kijönni alapon). Harmadrészt pedig ha több a ruha, kevesebbszer kell mosni. Vagy legalábbis azt hinné az ember, de ez sokszor nem így van. :D

Fogok hozni még ruhatárat mostanában, hogy legyen egy nagyobb babás téli példa is, remélve, hogy ez segít elképzelni a leendő szülőknek, kb. mire is lehet számítani. Addig is jó babavárást, babázást kívánok azoknak, akiknek aktuális! :)

Nóra



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése