2016. november 24., csütörtök

Lomtalanítás a fejben - 2. rész
A túlterheltség, stressz, szorongás ellenszere





Az előző bejegyzésben arról írtam, mi az, ami azonnali segítség lehet egy nehezebb helyzetben. Ma arra keresem a választ, hogyan lehet hosszútávon hatékonyan elkerülni a stresszt.


Szabadulj meg a feleslegtől
Legyen az tárgy, tevékenység vagy akár emberi kapcsolat, ami nem ad értéket az életedhez, nem szereted, nem fontos neked, válj meg tőle. Lehet, hogy drasztikusnak tűnik, de gondold csak meg... Ha millió kicsi darabra szakítod magad, a figyelmed és az idődet olyan dolgok miatt, amik nem számítanak neked, nem csoda, ha a nap végén elégedetlennek, vagy akár boldogtalannak érzed magad.

Olyat egyél, ami jó neked
A jó étel tényleg a jó élet egyik alapköve. Elengedhetetlenül fontos, hogy a bevitt táplálékunk jelentős hányada jó minőségű legyen. Nyilván nem a 400 Ft-os versus 2000 Ft-os hamburger  közötti minőségi eltérésre gondolok, hanem a tápanyagban szegény  és -gazdag ételek közötti különbségre.
Egyszerűen szeretnék fogalmazni, úgyhogy csak annyit mondok: egyél nagyon-nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt. Közhely? Igen. Működik? Vitathatatlanul. Emellett figyelj rá, hogy minél kevesebb és minél kevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyassz, és tartsd magasan a teljes élelmiszerek arányát az étrendedben.
A régi rossz beidegződések nehezen változtathatóak, de ha egyszer sikerül új, egészségesebb falatokat belevinni az étkezésedbe, már többé nem is fogod érteni, miért ragaszkodtál olyan sokáig az ellenkezőjéhez.

Ha a szíved nemet mond, mondjon nemet a szád is
Csak azért mert nagyon jó fej vagy a gyerekekkel és értesz hozzájuk, nem muszáj mindig elvállalnod a bébiszitterkedést a barátaidnak. Ha fáradt vagy, vagy egyszerűen épp nem vágysz a feladatra, ne csináld.
Felajánlottak egy hatalmas lehetőséget a munkahelyeden? Egy éven át kidolgozhatod a beled is egy új projektben, de a részvétel teljességgel önkéntes. Igazság szerint nem szeretsz kimaradni semmiből és élveznéd, hogy ott vagy a dolgok sűrűjében. De valójában a témája egyáltalán nem érdekel, amúgy is nagyon sokat dolgoztál idén, és tudod, hogy teljesen kikészítenéd magad, ha bevállalnád a feladatot. Ne jelentkezz rá.
Kezdj el nemet mondani másoknak, hogy ezzel igent mondhass önmagadnak.
Ha nemet mondasz a bébiszitterkedésre, azzal megteremted a lehetőséget, hogy igent mondj egy csendes nyugodt estére, amin feltöltődhetsz. A gyerek is jobban jár, ha olyankor találkoztok, amikor kedved is van hozzá, így mindketten jobban fogtok szórakozni.
Ha pedig nemet mondasz a projektre, ami igazából nem is érdekel, azzal megteremted a lehetőséget arra, hogy amikor el jön a neked való lehetőség, nyugodt szívvel tudj igent mondani rá.
Mondj többször nemet másoknak és többször igent saját magadnak!

Nem kell mindig elérhetőnek lenned
A telefonod és általában az internetkapcsolattal rendelkező eszközeid nem azért vannak, hogy folyton ugrásra készen várd a következő értesítést. Az állandó készenlét megnöveli a stressz szintedet, ráadásul nem tudsz semmire sem igazán odafigyelni közben.
Ha beülsz egy kávézóba egy barátoddal és folyton a telefonodat lesed, igazából nem is vele foglalkozol. Csak hagyod, hogy kitöltse két üzenet közötti idődet.

Adj lehetőséget magadnak a regenerálódásra
Pihenj, amikor arra van szükséged. Aludj, amikor arra van szükséged. Te is jól tudod, mikor van az a pont, amikor ezeket meg kell tenned. Hallgass a belső hangra, ami azt kéri, lassíts.

Légy kedves önmagadhoz
Sokszor mi vagyunk saját magunk legnagyobb ellenségei. Valószínűleg senki nem olyan kritikus veled, mint te önmagaddal. Én kifejezetten szemét tudok lenni magammal és gyakran teljesíthetetlen elvárásokat támasztok magam felé.
Legyél olyan kedves magadhoz, mint a párodhoz vagy a legjobb barátodhoz lennél. Kapd rajta magad, amikor legközelebb kritizálod magad egy ballépés miatt, amit úgy érzel másként kellett volna csinálnod. Aztán képzeld el, mit mondanál egy számodra fontos személynek, ha ő követte volna el azt a hibát. Meg fogod érezni a különbséget.

Légy türelmes
Mind ismerjük a kampányszerű "most megváltoztatom az életem" megmozdulásokat. Elhatározzuk, hogy na, most aztán egészségesen fogunk étkezni, vagy minden nap sportolni fogunk és megy is a dolog úgy egy hétig, maximum. Aztán minden visszaáll a régi kerékvágásba.
Hiszek abban, hogy az igazán nagy változások nem egy pillanat alatt történnek. Erre példa a lomtalanítás, amit már egy éve csinálok. Technikailag képes lettem volna néhány nap alatt áttúrni az összes cuccom és kidobni mindent, amit az elmúlt egy évben selejteztem ki. De fejben nem voltam felkészülve rá. Ahhoz kellett az egész év. Idő kell, amíg az új szokásokat megtanuljuk és nem csak elméletben, de a gyakorlatban is részünkké válnak.

Az előző bejegyzés végén említett jegyzetelés, meditáció, vagy a testmozgás, illetve az itt említett minden tipp az igazi hatását hosszú távon fejti ki, ha módszeresen, folyamatosan alkalmazod őket.
És persze nem szabad mindent egyszerre elkezdeni. Szépen sorjában, kis lépésenként jó megtanulni, bevezetni az új dolgokat. Ha mindent egyszerre kezdünk el, az bizony önmagában is egy hatalmas stressz okozó lesz, és egyben biztos recept a kudarcra.

Végül, de nem utolsó sorban: változtass
A stressz nem csak úgy van. Valami okozza. Most nagyon okosat mondtam, ugye? :) De tényleg. Gondold végig, légy őszinte magadhoz és találd meg, hogy mi a forrása, majd változtass rajta.
A minimalizmus segít eltüntetni az útból a felesleget, hogy könnyebb legyen meglátni a lényeget. Tégy rendet magad körül. Ha ez megvan, akkor végre lesz lehetőséged a fontos dolgokkal foglalkozni és rájönni, mi az, ami esetleg nincs rendben az életed többi részével.
Mostanában nagyon sokat gondolkodom ezen az utolsó ponton. Van néhány kisebb és pár merészebb ötletem is, amit szeretnék átültetni a gyakorlatba. Ha túl vagyok rajta, majd elmesélem az eredményeket. :)


Nóra


Ui.: Az előző bejegyzésből kifelejtettem, pedig annyira nyilvánvaló: a masszázs és a wellness (nálam ez gyógyvíz és szauna) szuper jó stresszoldók. Nem is értem hogyan feledkezhettem meg róluk...


1 megjegyzés: