2017. március 11., szombat

7 napos minimalista kihívás - 6. nap - Gardrób nap - Elő a rongyoszsákot!


Üdv a hatodik és személy szerint a kedvenc napomon! :)

A mai feladat talán a legnagyobb kihívás a héten, de szerintem ez a legizgalmasabb.
Nyisd ki a ruhásszekrényed. Ha több van, akár többet is megnézhetsz, ha van időd. Szedd ki belőle a ruháidat és rakj mindent egy helyre.

Vedd sorra őket. Mindet fogd a kezedbe egyesével (vagy akár próbáld fel) és tedd fel magadnak a következő kérdéseket:
- Szeretem ezt a ruhát?
- Jó a mérete? Kényelmes?
- Jól érzem magam benne?
- Ha ebben a percben az időjárás hozzáillő lenne, örömmel felvenném? Ha nem, miért nem?

A fenti kérdésekre adott őszinte válaszokból tudni fogod, hogy van-e a ruhadarabnak helye az életedben vagy sem.

Tippek, gondolatébresztők:
- Ha van olyan ruhád, ami megér egy átalakítást, ne szelektáld ki, hanem kérj szakértő segítséget. (Vagy alakítsd át magad, ha tudod). Nekem nem igazán volt még ilyen darabom és nem is értek a szabás-varráshoz sajnos.
- Ha valamiről nem tudod eldönteni, hogy megtartsd-e vagy sem, rakd egy dobozba, majd súvaszd el egy szekrény vagy kamra mélyére. Egy-két hónap múlva látogasd meg a dobozt és dönts a sorsáról akkor.
- Ha van rá lehetőséged, tedd máshova a nem szezonális darabokat, hogy ne legyenek útban. Ha az évszak nem megfelelő nekik, akkor csak foglalják a helyet a szekrényben, és egyszerűen lomként funkcionálnak. Majd ha eljön az ideje, előveszed őket újra. 
- Amikor legközelebb ruhát szeretnél venni, gondold át, hogy valóban szükséged van-e az adott darabra. Ha igen, nézd meg, hogy illik-e a ruhatárad többi részéhez. Mert ugye, ha nem, akkor hiába veszed meg, nem nagyon fogod tudni hordani.
Vásárláskor arra is figyelj, hogy jó minőségű legyen a kiválasztottad. Elképzelhetetlen mennyiségű ruhát dobunk ki nap mint nap, mind a túl sok vásárlás, mind a silány minőség miatt. Ne tegyük tönkre az egyetlen Földünket egy tél végi leárazás miatt! Túldramatizáltam? Talán. Vagy talán nem. :)
- Akármilyen átgondoltan is vásárolsz, van az úgy, hogy egy ruha a használat során nem bizonyul jó választásnak. Ne légy szigorú önmagaddal. Ismerd el a hibát, tanulj belőle és lépj tovább.

Néhány fontos általános szabály:
Ne nyúlj olyasmihez, ami nem a tiéd, akármilyen csábító is a gondolat. A mások holmija, a mások dolga. Azt nekik kell intézni. Ha a te kísérleted jól sikerül, valószínűleg úgyis meg fogják irigyelni tőled előbb utóbb és maguktól is nekiállnak lomtalanítani, vagy kérik a segítségedet, ha szükségük lesz rá.
Amikor valamitől megválsz, próbálj jó helyet találni neki: add el, add egy ismerősnek (ha ő szeretné), adományozd el, vagy vidd a szelektív hulladékgyűjtőbe, ha lehet.
Vigyázz azért, hogy ne okozzon túl nagy stresszt az, hogy mindent jó helyre akarsz tenni. Azért lomtalanítunk, hogy egy kis plusz nyugalmat csempésszünk az életünkbe. Ha nem tudsz megbirkózni az összegyűlt kupaccal, egyszerűen csak nyalábold fel és adományozd el. Ha valami teljesen használhatatlan van közte, azt úgyis ki fogják válogatni belőle. (Ez persze nem azt jelenti, hogy minden szemetet eladományozhatsz lelkiismeret furdalás nélkül...)

Egy kis személyeskedés:
Ezt a lehetőséget arra használtam ki, hogy összeállítsam a tavaszi kapszulámat. Gyakorlatilag az egész napom ráment. Válogattam, próbálgattam, varrtam, mostam. :) De nagyon megérte. Jó érzés, hogy egy nap alatt letudtam a dolgot és mindent szépen rendbetettem.
A Kedvesem mottója, amit Máraitól kölcsönzött: "Az öltözködéssel egyáltalán nem kell törődni." Ennek szellemében egyébként nincs is sok ruhája és elegánsan mellőzte is a mai feladatot. :D Egy zokni ruhahajtogatás közben azért lomtalanításra került. ;)

További inspirációért nézd át a témához kapcsolódó korábbi bejegyzéseket:

Válogatásra fel! :)

Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése