2018. június 21., csütörtök

Rohan az élet, te pedig rohansz utána... Törj ki a mókuskerékből!



Arra van időnk, amire szeretnénk

Ismered ezt a mondást? Egyetértesz vele? Vagy úgy látod, az élet nem ilyen egyszerű?
Sokszor valóban nem az. De az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nagy részben mi tesszük bonyolulttá saját magunk számára.
Mi itt ma a szerencsések közé tartozunk. Én aki ezt írom, és nagyon remélem, hogy te is, aki ezt olvasod. Nincs háború, nincs éhínség, van hol laknunk, választhatunk, hogy mivel töltjük el az időnket, mit tanulunk, hol dolgozunk, kivel barátkozunk, mit eszünk, mit iszunk, milyen dolgokkal vesszük körül magunkat és egyáltalán, hogy milyen életet akarunk élni.
Mégis a nagy szabadságunkban sokszor csak rohanunk előre, feladattól feladatig, értelmetlen rutinokban ragadva, szem elől tévesztve a lényeget, ahelyett, hogy boldog életet élnék. Napról napra nyomorultabbnak, fáradtabbnak és stresszesebbnek érezzük magunkat. Folyamatosan próbálunk felzárkózni, de egyre jobban és jobban le vagyunk maradva. Úgy tűnik, ebből nincs kiút, ez már így lesz örökké.

Az élet igenis lehet egyszerű

Pedig van kiút. A dolgok lehetnek egyszerűbbek, ha azt akarjuk. Tudunk tenni ezért minden egyes döntéssel, amit meghozunk. És ez senki máson nem múlik, csak rajtunk, a szilárd elhatározásunkon, tudatosságunkon és azon, hogy nap mint nap megpróbáljuk még ha sokszor el is bukunk, még ha a körülmények nem is mindig látszanak megfelelőnek.

Néhány tipp, hogyan indulj neki az útnak (a teljesség igénye nélkül)

A fizikai környezeted hatalmas befolyással van a mentális jólétedre. Szabadulj meg a feleslegtől és ha már ott jársz, takaríts is ki. A világ azonnal nyugodtabbnak és egyszerűbbnek fog tűnni.

A lomtalanítanivaló bizony nem csak úgy magától terem. Legnagyobb részét mi magunk vásároljuk meg keményen megkeresett Forintjainkkal. Mielőtt kinyitod a pénztárcád vagy előkapod a bankkártyádat, tedd fel magadnak a kérdést: a valódi vagy akár virtuális kosaradban lévő dolgok valóban értéket fognak adni az életedhez?
Csökkentsd a fogyasztásod, kerüld el a felesleges dolgokat. A világ azonnal nyugodtabbnak és egyszerűbbnek fog tűnni.

Értsd meg őket és tartsd őket szem előtt a mindennapi döntéseid meghozatalakor. Ha fontos neked, hogy egészségesen étkezz, ne egy gyorsétteremben töltsd el a szabad egy órádat kedden este, hanem menj el a boltba és vegyél igazi ételt. Ha fontos neked, hogy rend legyen az otthonodban, ne dobáld le a megvásárolt élelmiszert a konyha közepén és kezdj el facebookozni, amikor hazaérsz, hanem tegyél el szépen mindent a helyére. Ha eljött a várva várt közös este a kedveseddel, akkor ne nyúlj kétpercenként a telefonod után, hogy a barátnőiddel dumálhass a group chat-ben.
Foglalkozz a dolgokkal, emberekkel, amik, akik igazán fontosak számodra. A világ azonnal nyugodtabbnak és egyszerűbbnek fog tűnni.

Írj egy listát minden teendődről, ami csak eszedbe jut és talán már nyomaszt is egy ideje. Kicsi feladat vagy nagy, minden jöhet. Kész?
Akkor most jól nézd meg a prioritás listádat és kezdd el kihúzgálni a teendők közül a feladatokat, amik nem támogatják a listádon szereplő dolgokat. Minden támogatja? Minden fontos amit leírtál és semmit nem lehet kihúzni? Két lehetőség van. Az egyik, hogy tökélyre vitted a módszert és a listád is tökéletes lett. Ebben az esetben gratulálok! Én még nem jutottam el idáig sajnos. :) A másik lehetőség, hogy beleestél a "ha minden fontos, akkor semmi nem fontos" csapdájába. Ha a listádon ugyan olyan fontos, hogy a héten már másodjára menj el sörözni a kollégáiddal, mint az, hogy elvidd a napok óta hasmenős kutyádat az állatorvoshoz, az egyértelmű jele annak, hogy ööööö... A két dolog mégsem ugyan olyan fontos, ugye?
Igazából ezzel visszaugrottunk a prioritásokhoz... Nem véletlenül persze. Ahogy az elköltött forintjainkkal szavazunk arra, hogy milyen árukból gyártsanak többet, ugyanúgy az eltöltött perceinkkel megmutatjuk azt, hogy mi az, ami az életünkben elsőbbséget élvez. Ebben az esetben fokozottan érvényes, hogy nem a szavak, hanem a tettek számítanak.
Mindenkinek 24 órája van egy napban. Te szánd a te 24 órádat arra, ami fontos neked. A világ azonnal nyugodtabbnak és egyszerűbbnek fog tűnni.

Ha magunkkal kiegyensúlyzott a kapcsolatunk, a külvilággal is sokkal könnyebb lesz szótérteni és feladatainkkal is egyszerűbb lesz megbirkózni. Még a Föld legextrovertáltabb emberének is szüksége van rá, hogy időt töltsön önmagával.
A kedvenc hobbid a biciklizés, de már hónapok óta nem is láttad a bicajod? Tégy félre mindent egy órára/napra/hétvégére és menj el biciklizni. Hetek óta fáj a hátad és nem akar elmúlni? A szokásos szombat esti mozit ezúttal talán érdemes lenne becserélni egy masszázsra.
Tégy ma valamit csak magadért. A világ azonnal nyugodtabbnak és egyszerűbbnek fog tűnni.

Az élet persze nem könnyű

És sajnos nem is ígérte senki, hogy az lesz. Instant változást én sem ígérhetek. Mindannyiunknak vannak problémái. Kisebbek és sajnos nagyobbak is. De ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk jobbá tenni a dolgainkat hosszútávon.
Nincs más hátra, felvesszük a kesztyűt nap nap után, toldozzuk, foltozzuk, javítgatjuk a házat, ahol csak tudjuk. Egy nap pedig arra fogunk ébredni, hogy olyan helyen élünk, amiről mindig is álmodtunk. (Bocsi a házas analógiáért, még nagyon benne vagyok a költözős témában. ;) )

Nóra

2 megjegyzés:

  1. Lomtalanítás, prioritások felállítása, énidő, na ezek nálam is fontosak. Nem is menne másként. Kár, hogy a család többi tagja nem annyira akar lomtalanítani.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egy idő után ez ragadós amúgy, legalábbis valamennyire. Én szurkolok, hogy ők is beszálljanak! :) A gyerekeket játékos formában rá lehet venni elvileg, bár ezt csak hallottam, nincs saját tapasztalatom.

      Törlés