2017. március 9., csütörtök

7 napos minimalista kihívás - 4. nap - Egy gyors kör a lakásban


Örömmel jelentem: a felénél járunk. :) Üdv a 7 napos minimalista kihívás negyedik napján!

A mai kihívás
Járd körbe a szobádat, lakásodat. Nézd meg a vízszintes felületeket: asztal, polc, dohányzóasztal, ágy, föld, stb. Milyen dolog vannak kipakolva rájuk? Azért vannak ott, mert az a helyük, vagy csak ott landoltak valamiért?
Ami nem odavaló, azt pakold el a saját helyére. Ha nincs neki, akkor lesz itt egy plusz feladat, ha nem ma, egy másik napon: otthont találni számára. Addig, amíg nincs saját helyük az ilyen dolgoknak, fogj egy dobozt, vagy más tárolót és pakold bele őket. Azt ajánlom, hogy tedd ki őket valami nagyon látványos és kényelmetlen pontjára a lakásnak, hogy meg ne feledkezz róluk. ;)
Ha túl nagy az otthonod, vagy kevés az időd, válassz ki egy szobát és ott csináld meg a feladatot.

Most már csak azok a dolgok maradtak kint, amiknek ott van a helye ezeken a vízszintes felületeken.
Nézz körbe újra. Mit látsz? Járj körbe és légy őszinte magadhoz. Vegyél le mindent, amit nem szeretsz igazán, vagy nem hasznos számodra, csak úgy ott van. Ezeket tedd bele egy másik dobozba és valamikor a közeljövőben szabadulj meg tőlük.

Felesleges lehet...
- Ajándékok, amiket valamikor valakitől (talán már azt sem tudod kitől) kaptál, de nem tetszenek és/vagy nem jelentenek neked semmit pl. hűtőmágnesek, vázák, képek, porcelán szobrocskák, párnák, stb.
- Dolgok, amiket te választottál, de már nem szereted őket, vagy olyan régiek/kopottak, hogy inkább elvesznek a szoba hangulatától, mint hogy adnának hozzá.
- Dolgok, amiknek eddig úgy gondoltad, hogy ott van a helyük, de most, hogy jobban megnézted, egyáltalán nem odavalók. Ezek mehetnek az első dobozba, az otthonkeresők közé.
- Könyvek: ez egy elég nagy kupac lehet. Ha úgy érzed, van kedved átnézegetni a könyveket is, válassz egy napot, amikor nagyon ráérsz, mert ehhez bizony szükséged lesz időre. :)
- A földön lévő dolgokat különösen érdemes jól megnézni. Minél kevesebb cuccot tárolsz a földön, annál egyszerűbb porszívózni, felmosni. Hatalmas különbséget jelent a takarításban.

Tippek, gondolatébresztők:
Vidd el otthonról a lomot minél hamarabb. Nekem, ha felgyűlik, addig nem tudom / nincs kedvem / nem csinálom tovább a válogatást, amíg a kupac ott van. Csodás módon, amikor eltűnik, újra kedvem lesz az egészhez.

Néhány fontos általános szabály (ismétlés):
Ne nyúlj olyasmihez, ami nem a tiéd, akármilyen csábító is a gondolat. A mások holmija, a mások dolga. Azt nekik kell intézni. Ha a te kísérleted jól sikerül, valószínűleg úgyis meg fogják irigyelni tőled előbb utóbb és maguktól is nekiállnak lomtalanítani, vagy kérik a segítségedet, ha szükségük lesz rá.
Amikor valamitől megválsz, próbálj jó helyet találni neki: add el, add egy ismerősnek (ha ő szeretné), adományozd el, vagy vidd a szelektív hulladékgyűjtőbe, ha lehet.
Vigyázz azért, hogy ne okozzon túl nagy stresszt az, hogy mindent jó helyre akarsz tenni. Azért lomtalanítunk, hogy egy kis plusz nyugalmat csempésszünk az életünkbe. Ha nem tudsz megbirkózni az összegyűlt kupaccal, egyszerűen csak nyalábold fel és adományozd el. Ha valami teljesen használhatatlan van közte, azt úgyis ki fogják válogatni belőle. (Ez persze nem azt jelenti, hogy minden szemetet eladományozhatsz lelkiismeret furdalás nélkül...)

Egy kis személyeskedés:
Hú, hát ez nagyon jót tett a lakásnak! :) Volt egy kis selejtezés és elmentek aludni a téli dekorációk. Úgy érzem, felkészültem, hogy beköltözzön egy-két új cserepes virág az otthonunkba, végre. Jövő héten körbe is nézünk, ha lesz időnk. Mivel ezen a héten, ugye, nincsen vásárlás... ;)

További inspirációért nézd át a témához kapcsolódó korábbi bejegyzéseket:

Jó pakolászást! :)

Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése